Namak Abrood Residential Tower

Project Information

Architecture
Date: 2015
Status: on hold
Location: Tehran, Iran
Area: 11500 m²
Client: Sepehr Saderat Co

Credit

Architecture

Design: Hooman Talebi
Project architect: Maryam Amiri 
Team: Maryam Amiri, Abolhasan Karimi, Mahla Behrooz, Amirhosein Adelfar

Interlocking the maisonettes apartments was the design idea of MARZ studio for achieving the widest visual range in Namak-Abrud residential tower. This rotating tower is located in the green stripe of northern side of Alborz mountains, where the mountains foothills have the least distance to the sea.

Using this method in a building is not that much of a new idea; Le Corbusier had locked the spaces in different floors together in order to minimize the corridors and to achieve reciprocal ventilation in d’Habitation project, and Correa used the same idea for keeping the disturbing light and monsoon rains away whilst using the view and breeze from the sea in Kanchenjunga building. In this regard, by creating a circular, radial structure in Namak-Abrud tower, the apartments interlock with each other while rotating around a central axis and get to have the widest possible panoramic view.

The maximum range of view in each residential unit is a necessity in order to benefit from the special location of the Namak-Abrud region between the Caspian Sea to the north and the Alborz Mountains to the south. The proximity of the Alborz Mountains, with a general altitude of 1000 meters, to the Caspian Sea has created a steam bath on the northern foothills of the mountain and in the coastal plains. The distance between the mountains and the sea in some parts of this region can be as little as one kilometer, as if the Alborz were falling into the sea. This region with its temperate and humid climate, which exists only on about ten percent of Iran’s area, is an exceptional location that can be reached in only about two hours drive from the capital city on the hot and dry central plateau of Iran.

Rotating discs, consisting of 15 residential floors offering 21 apartments of 110, 125 and 160 square meters, and 15 maisonettes of 250 and 280 square meters, create the flowing shape of the tower. Each disc rotates 60 degrees around the vertical center axis of the tower, creating a cloverleaf pattern. In each apartment, the public spaces are located in the lower disk and the private spaces in the upper disk, rotating in the opposite direction. Thus, the residential floors are interlocked in such a way that a 180-degree rotation in each maisonette allows an unobstructed view of the mountains, the forests and the sea at the same time.

The gap between the rotating panes creates the long terraces in the tower, and since they are enclosed between two panes, there is no unwanted access or view of other apartments. On the other hand, the fine strips that delineate the edge of the terraces stitch the residential floors together, so that each floor is perceived not as a single pane, but as a whole with other residential floors. Therefore, the vertical formation of the tower is dynamic and continuous; as if a tornado has left its trace in the air.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.